Plannen

In de zomer van 2017 reizen we af naar de Pamir in Tajikistan om daar een aantal eerstbeklimmingen te doen in zowel rots als sneeuw/ijs. We zullen ons een maand lang vanuit een basiskamp (BC) op 3500m en vanuit tijdelijke kampen (ABC’s) vermaken in een maagdelijk berglandschap met bergen tussen de 5000m en 6000m. Op de weinige foto’s die er zijn lijkt er goede en steile rots te zijn, op basis van geologische kaarten is het graniet. Er zijn grote gletsjers met enorme ijsbreuken, maar de satellietfoto’s laten ook wat meer toegankelijke sneeuw en ijsflanken zien. We zijn zo veel mogelijk zelfvoorzienend: we maken ter plaatse geen gebruik van dragers en of een kok. Het eten kopen we zelf en voornamelijk lokaal in. Met behulp van een 4×4, een bootje en ezels zullen we onze spullen naar BC vervoeren. Vanaf daar moet alles te voet.

Blik vanaf het meer naar de eerste toppen van het gebergte (ongeveer 5800m). Op de voorgrond is één van de meetstations van het leger te zien. Ooit (voor de aardbeving) was hier ook een dorp.
Locatie

Het basiskamp komt ten zuid-westen van Lake Sarez te liggen, aan de rand van het Rushan gebergte. Lake Sarez is een bijzondere plek, omdat het enorme meer (75 bij 3 km) is ontstaan bij een aardbeving in 1911. Toen heeft een aardverschuiving een natuurlijke dam in het dal gevormd, waardoor het hele dal vol is gelopen. Sindsdien wordt de Bartang vallei, een prachtig smal dal dat áchter de dam ligt, continu bedreigt door een enorme zondvloed. Als er weer een aardbeving komt die de dam in beweging brengt, zal het dal volledig verwoest worden. Daarom staat de dam onder continue bewaking door wetenschappers en het leger. Pas sinds 2014 is het mogelijk voor burgers om rond en over het meer te reizen en daar maken wij nu goed gebruik van: er is nauwelijks geklommen. We hebben slechts één andere beklimming gevonden in het gebied: een 5000er waar een zendantenne voor de dambewaking op is geïnstalleerd. Amerikaanse en Britse Alpine journals maken geen vermeldingen van het gebied, net als de voor ons beschikbare Russische bronnen. Toch is er een kans dat er eerder geklommen is: in de Sovjet periode is er veel in de Pamir gedaan, daarvan is nauwelijks meer iets te achterhalen. Geen probleem hoor: het pionieren is het doel, niet de eerstbeklimming op zich.

Kaart van Tajikistan, Lake Sarez bevindt zich bij de blauwe stip.
Tijdspad

Voorjaar 2017 – Trainen en voorbereiden
Eind juli – Vliegen naar Osh, Kyrgystan en ter plaatse inkopen doen
Begin augustus – Reizen naar BC: per 4×4 naar Tajikistan, door de Bartang vallei naar Lake Sarez. Met een boot zullen we over het meer naar de overkant varen, waar het laatste stuk ook met ezels wordt afgelegd.
Augustus – september – 30 dagen om te pionieren!
Begin september – Reis terug via Osh